2021

Geslaagde Nationale Stadsdichtersdag via live stream

De Nationale Stadsdichtersdag kreeg afgelopen zaterdag een geslaagde doorstart via een livestream vanuit het Lelystadse poppodium Corneel.

In verband met de coronamaatregelen was dit jaar voor een andere aanpak gekozen. Er was geen grote samenkomst van stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen. Stadsdichters, maar ook alle andere belangstellenden konden het evenement online volgen.

Presentator Thomas Gerla, de nieuwe stadsdichter van Lelystad, opende het programma met een gesprek met de wethouder voor cultuur van Lelystad Madelon van Noort. Zij onderstreepte het belang van de Stadsdichtersdag voor Lelystad en droeg een passend gedicht voor.

Drie stadsdichters waren te gast met live voordrachten. Henriëtte Hofman, de kersverse stadsdichter van Nijkerk, Marcel Vaandrager, dorpsdichter van de vijf dorpen van Werkendam, en Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam.

Verder was er een terugblik op vorige edities en een imponerend eerbetoon aan Gerard Beense als de geestelijk vader van de Stadsdichtersdag.
Ook was er aandacht voor festival Sunsation, het oudste culturele evenement van Flevoland, dat 17 en 18 september plaatsvindt in het Observatorium Robert Morris bij Lelystad. Organisator Thom Ummels gaf een korte beschouwing over het bijzondere festival.

De livemuziek werd verzorgd door Roskop, dé Nederlandstalige folkpopband uit Leiden. Als huisband zorgden zij voor een passende sfeer in poppodium.

Volgend jaar

Het nieuwe bestuur van de stichting Poëtikos heeft als organisator van de Nationale Stadsdichtersdag al plannen voor volgend jaar. Dan kunnen stadsdichters van heinde en verre hopelijk weer in Lelystad ontvangen worden op zaterdag 3 september. De voordrachten thuis bij inwoners van Lelystad zullen dan in elk geval deel blijven uitmaken van het programma.

_________________________________________________________


De Nationale Stadsdichtersdag 2021 gaat door!

En wel op zaterdag 4 september 2021 van af 15.30
Via livestreaming met beeld en geluid vanuit poppodium Corneel te Lelystad, wordt een veelzijdig programma aangeboden waarin het stadsgedicht en de stadsdichter centraal staat.
Tijdens de uitzending zullen een drietal officieel benoemde stadsdichters uit verschillende Nederlandse steden voordragen uit eigen werk en natuurlijk mag ook onze kersvers benoemde, Lelystadse stadsdichter Thomas Gerla niet ontbreken.
Het geheel wordt omlijst door live muziek van de 6-koppige band Roskop. Met zang, piano, accordeon en een keur aan instrumenten brengen zij zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes ten gehoor.
Verder zijn er interviews en blikken we terug voorgaande edities van De Nationale Stadsdichtersdag.

De Nationale Stadsdichtersdag, nu nog online maar we hopen volgend jaar iedereen weer in levende lijve te ontmoeten!

Op 4 september van af 15uur 30
De Nationalestadsdichtersdag Livestream van uit Pop Podium Corneel
dan wordt dit de link op www.youtube.com
https://youtube.be/9cMZksA7uOY

Pop Podium Corneel Lelystad
Pop Podium Corneel
gemeente Lelystad Letteren
Gemeente Lelystad Letteren

Gershwin Bonnevacia

Gershwin Bonevacia
(Rotterdam, 19 mei 1992) is een Nederlands schrijver, dichter, filosoof. Sinds maart 2019 is hij stadsdichter van Amsterdam.

Gershwin heeft een nieuwe bundel: “Toen ik klein was, was ik niet bang”

Henriette Hofman
,,Poëzie, ik doe het gewoon omdat ik het niet laten kan”, vertelt Hofman net na haar inauguratie als stadsdichter bij de haven in Nijkerk.
lees meer…

Marcel Vaandrager
Dorpsdichter Werkendam en omstreken
De mens Marcel (1956)
Ik ben een veelzijdig man. Door de veelheid aan verschillende met succes doorlopen studies, ben ik van veel markten thuis. Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen….
lees meer…..

ROSKOP
Mirjam Ouwehand
zang, gitaar
Rene Kastelein
zang, trombone
Peter van Dijk
toetsen, accordeon
Ronald van der Sluis
(Contra-) bas
Remy Meijer
percussie
Montri van Galen
drums