Stadsdichtersdag 2009

Jubileumpresentatie met huidige en voormalige Stadsdichters uit Nederland en België

Zaterdag 5 september is Lelystad gastheer van de Nationale Stadsdichtersdag. Gerard Beense, de Eerste Stadsdichter van Lelystad, organiseerde het poëtisch evenement voor de eerste keer in 2005, het jaar van zijn benoeming. Hoewel hij in 2007 als Stadsdichter van Lelystad werd opgevolgd door Marian van Gog, die begin dit jaar op haar beurt Peter van Beurden als opvolger kreeg, bleef hij middels de Stichting Poëtikos de Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad organiseren. Dit jaar voor de vijfde keer in successie, een lustrum. Reden om die dag, naast de huidige Stadsdichters van Nederland, ook de voormalige Stadsdichters in Lelystad te ontvangen.
Van meet af aan is ook het Belgisch Vlaanderen tijdens de Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad vertegenwoordigd waardoor het evenement zelfs een internationaal tintje kreeg.

Momenteel kent ons land 42 officieel door B&W benoemde Stadsdichters. België heeft 4 officieel door gemeentebesturen benoemde Nederlandstalige Stadsdichters.
Van de huidige en voormalige Stadsdichters hebben 55 poëten reeds toegezegd om op 5 september naar Lelystad te komen.
Ze zullen worden ontvangen in het Agora theater & congrescentrum waar het programma om 13.30 uur zal aanvangen.
Presentator is Lelystedeling Felix Guérain, dé rechtbanktekenaar van Nederland.
Omstreeks 13.40 uur zal de officiële opening worden verricht door loco-burgemeester Jop Fackeldey.
Kort daarna zal ook de derde door Gerard Beense samengestelde Stadsdichtersbundel worden gepresenteerd door Lukas Rosing van uitgeverij Kontrast in Oosterbeek.

In deze Stadsdichtersbundel staan Stadsgedichten van alle huidige én alle voormalige Stadsdichters van Nederland. Ook alle huidige Stadsdichters van Belgisch Vlaanderen zijn in de bundel vertegenwoordigd, evenals 5 van de 7 voormalige Nederlandstalige Stadsdichters van België.
De uitgave van de bundel is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernardfonds.
De Stadsdichtersbundel is na de presentatie in de Agora te koop voor slechts € 15.00.

Uiteraard is publiek van harte welkom, de entree tot het programma in het Agora theater & congrescentrum is vrij toegankelijk voor iedereen.

Omstreeks 14.00 uur waaieren de Stadsdichters in groepjes uit naar een aantal locaties verspreid over Lelystad.
Dat zijn in de Gordiaan ABC Coffee Corner, Grand Café LaMar en Grand Café Restaurant 4 Engelen.
In het Lelycentre is Grand Café Restaurant JJ’s Place gastheer.
Op de Groene Velden zijn de Stadsdichters welkom bij Locus Flevum en het domein van Annelies Brummeyer.
In het Hollandse Hout worden de dichters verwelkomd in huize Haan.
Bijzonder is voorts dat ook Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum de Ölandhorst Stadsdichters zal ontvangen.
Aan de kust zijn drie locaties.
In Bataviastad bij Grand Café Sailor’s, op de Batavia van de Bataviawerf en als de omstandigheden het toelaten, ook op een boot van rederij Naupar.

Op alle plaatsen in Lelystad waar de Stadsdichters hun gedichten declameren, zal door presentator Felix Guérain een witte duif worden gelost om met vleugelslagen de poëzie in alle vrijheid uit te dragen.

De middagpresentaties van de Stadsdichters zijn van 14.00 tot 17.00 uur.

Om 18.00 uur zal in het Agora Theater het traditionele Stadsdichtersbuffet beginnen, verzorgd door Restaurant Grand Café Applaus.

Om 20.00 uur begint het avondprogramma in het Agora Theater. Uiteraard is ook dit deel van het programma vrij toegankelijk voor het publiek.

Om 22.00 uur start het open podium waaraan een ieder kan deelnemen die iets poëtisch te melden heeft.

Om 23.00 uur volgt de sluiting van de 5e Nationale Stadsdichtersdag die mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Lelystad, het Apollo Hotel Lelystad City Centre, Agora theater & congrescentrum en Restaurant Grand Café Applaus.

Deelname aan het Stadsdichtersbuffet is mogelijk, de kosten zijn € 30 per persoon.
Dit bedrag dient vooraf aan de organisatie betaald te worden.
Opgave kan geschieden bij de bestuursleden van de Stichting Poëtikos, Gerard Beense (0625158067), Jules Wolthuis (0615280239) en Annette Sieger (0320-260339) en bij Peter van Beurden (0651326970), de Stadsdichter van Lelystad.
Een andere mogelijkheid is het overmaken van € 30 per persoon op rekeningnummer 93.37.96.803 van de SNS Bank ten gunste van de Stichting Poëtikos te Lelystad onder vermelding: Stadsdichtersbuffet 2009. Dit dient wel vóór 1 september te geschieden.

Eén antwoord op “Stadsdichtersdag 2009”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.