St Poëtikos

In 2005 werd Gerard Beense door B&W als eerste Stadsdichter van Lelystad benoemd. In dat jaar organiseerde hij middels de Stichting Poëtikos de 1e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad.
De bedoeling van deze dag was om officieel door B&W benoemde Stadsdichter uit Nederland en Belgisch Vlaanderen uit te nodigen naar Lelystad te komen om daar hun Stadsdichterspoëzie te presenteren.
Waren er in 2005 in Nederland 19 als zodanig benoemde Stadsdichters en in Belgisch Vlaanderen 3, in de jaren daarna groeide dit aantal gestaag.
In 2012, met de 8e nationale Stadsdichtersdag in Lelystad, had Nederland 50 officieel door B&W benoemde Stadsdichters en in Belgisch Vlaanderen was dat aantal gestegen naar 8.

Gerard Beense overleed op 9 november 2020

Nieuw bestuur stichting Poëtikos
De stichting Poëtikos – drijvende kracht achter De Nationale Stadsdichtersdag – heeft een nieuw bestuur gevonden. Geleid door Thomas Gerla als voorzitter, wordt met frisse blik gekeken hoe de Nationale Stadsdichtersdag, ook in deze lastige tijd voor evenementen, kan worden voortgezet.
Hierbij wordt ze ondersteunt door Mick van Leeuwen (secretaris), Joshua Buijnink (penningmeester) en Thom Ummels en Annette Sieger-Beense als algemeen bestuursleden. Ook zij zijn allen zeer actief op cultureel en muzikaal vlak in Lelystad.


Verder heeft het bestuur van Poëtikos als doel om samenwerking te zoeken met o.a. Sunsation (het oudste poëziefestival van Flevoland) en Corneel (poppodium Lelystad) om De Nationale Stadsdichtersdag tot een evenement te maken met een nog grotere waarde voor Lelystad en ver daarbuiten.

Thomas Gerla

Voorzitter
Thomas Gerla
Mijn naam is Thomas Gerla, geboren en getogen in Lelystad en daar nog steeds met veel plezier woonachtig. Op 23 juni 2017 werd ik op poëziefestival Sunsation tot stadsdichter van Lelystad beëdigd, het jaar waarin de stad haar vijftigjarige jubileum vierde. In juni 2019 gaf ik het stokje door aan mijn opvolger en kwam mijn dichtbundel met stadsgedichten over Lelystad uit. In juli 2021 ben ik voor de tweede maal verkozen tot stadsdichter van Lelystad. Volg mijn werk en activiteiten als stadsdichter via http://stadsdwalers.nl/ en http://www.facebook.com/stadsdwalers/.
Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes, ontstaan onder de naam Poëtrio in mijn eerste jaren als stadsdichter, combineer ik deze twee liefdes. Daarnaast ben ik toetsenist/songwriter in countryband The Wild Hunt.
Lijkt het je leuk als ik een keer kom voordragen of wil je een optreden van Lakmoes boeken? Neem contact met mij op via thomasgerla@gmail.com. Mijn dichtbundel is trouwens nog steeds verkrijgbaar. Een exemplaar bestellen? Stuur me een mailtje.

Secretaris

Mick van Leeuwen

.

Joshua Buijnink

Penningmeester
Joshua Buijnink
Samen met mijn gezin woon ik al ruim 35 jaar in Lelystad.
Ik werk als chemisch analist bij Pepscan waar ik ook BHV’er en technician in het laboratorium ben. Bezig zijn, organiseren, samenwerken geeft mij de energie om elke dag positief in het leven te staan.
In Lelystad ben ik waarschijnlijk bekender door mijn pianospel bij Zingen in Lelystad, bigband de Q-Buskers of open podium De Salon. Verder schrijf ik gedichten (Dijkdichters) en vind mijn gezin dat ik heerlijk kook.
Binnen het nieuwe bestuur van stichting Poetikos vervul ik de rol van penningmeester. Een hele eer om binnen deze functie samen te werken om De Nationale Stadsdichtersdag vorm te geven.

Algemeen
Annette Sieger
Beeldend kunstenares, sinds 2001 partner van Gerard Beense.
https://annettesieger.nl/over-ons/

Thom Ummels

Algemeen lid van bestuur
Thom Ummels

Thom Ummels is dichter, tekstschrijver en presentator. Hij geeft regelmatig voordrachten en is jurylid bij tal van dichtwedstrijden. Onlangs was hij voorzitter van de vakjury voor de nieuwe stadsdichter van Lelystad. Thom is oprichter en organisator van Sunsation, het unieke poëziefestival in en rondom het landart object Observatorium Robert Morris bij Lelystad. Hij was onder meer actief als dorpsdichter van Nederhemert en poëziewandelingen langs de Afgedamde Maas.
Thom Ummels heeft een aantal dichtbundels op zijn naam staan. Hij is organisator van de Poëzie TourdeWaal, het jaarlijkse evenement dat op Bevrijdingsdag 5 mei plaatsvindt langs de Waal.
Nadere informatie: http://www.ummelsenummels.nl