Afgelopen edities

Stadsdichters van heinde en verre op bezoek in Lelystad

De stadsdichters in het Stadhuis. Foto: Fotostudio Wierd

Tientallen stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen bezochten zaterdag Lelystad tijdens de Nationale Stadsdichtersdag. De jaarlijkse samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters werd dit jaar voor de achttiende keer gehouden in de provinciehoofdstad van Flevoland.

Wethouder Kunst & Cultuur Sjaak Kruis ontving de stadsdichters in het Stadhuis. Hier werd gelauwerd dichter en oud-inwoner van Lelystad Mustafa Stitou geïnterviewd en hield hij een voordracht.

Wethouder Sjaak Kruis in zijn openingswoord: ‘Ik ben er trots op dat dit unieke evenement in Lelystad wordt gehouden en het past ook bij Lelystad als poëziestad. Poëzie en cultuur zijn breed aanwezig in onze samenleving. Soms meer dan mensen het zelf beseffen’.

In de middag bezochten de stadsdichters diverse gastlocaties in de stad om voordrachten te houden. Er werd voorgedragen op gastlocaties bij mensen thuis, maar ook op publiek toegankelijke plaatsen als café De Lantaarn op het horecapleintje en bij De Groene Sluis. De Stadsdichtersdag werd afgesloten met een onderlinge ontmoeting in poppodium Corneel. Hier werd ’s avonds ook het Stadsdichtersbal gehouden met muziek, dans en uiteraard aandacht voor poëzie.

Stadsdichtersbundel
Dit jaar werd na een aantal jaren van onderbreking weer de Stadsdichtersbundel gepresenteerd. De fraai ogende bundel bevat gedichten van (oud) stadsdichters en is uitgebracht door uitgeverij Vaandrager.

Het bestuur van de Nationale Stadsdichtersdag kijkt met tevredenheid terug op de bijeenkomst. ‘De stadsdichters vinden het fijn en nuttig om elkaar weer te ontmoeten en nader kennis te maken met Lelystad. Ze kijken al weer uit naar volgend jaar’, aldus voorzitter Thomas Gerla.

De Nationale Stadsdichtersdag werd mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Lelystad en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Volgend jaar wordt de Nationale Stadsdichtersdag weer in Lelystad gehouden op zaterdag 7 september.

Bron: FlevoPost, 4 september 2023, 11:09 • Lelystad

Dichter bij een dichter

De Nationale Stadsdichtersdag 2023 presenteert vol trots de eerste editie van het Stadsdichtersbal op zaterdag  2 september om 20:00 uur in poppodium Corneel. Naast de eigentijdse superjazz van BRUUT!, singer-songwriter Malou met haar band Verwoordenaar en de Vinyl Junkies, kun je je verheugen op het dichterspodium Dichter bij een dichter, waar je in een intieme huiskamersetting kennis kunt maken met drie getalenteerde, doch zeer uiteenlopende dichters.

Jankobus Seunnenga
Op aanraden van dichter des Vaderlands Tsead Bruinja werd Jankobus in 2019 benoemd tot Streekdichter van de gemeente Noardeast-Fryslân. Naast poëet en droogkloot is hij een Friese oerpunker die in 2012 het Dreents Liedtiesfestival won en bekendheid verwierf met de band Kobus gaat naar Appelscha én het ADHD-country-’n-folkduo Pigmeat. Als dichter en singer-songwriter won Jankobus in 2022 de Ina Dammanprijs voor zijn vertolking van de gedichten van Simon Vestdijk. Het Friesch Dagblad typeert hem in zijn performance als onnavolgbaar stuiterend tussen ernst en luim.

Lars Ferweda
In 2022 werd Lars verkozen tot stadsdichter van Alphen aan den Rijn en nam daarmee het stokje over van Lisa Veldkamp. Dit jaar volgde hij oud-stadsdichter Kaj Elhorst op als voorzitter van stichting Alphen Taal. De geboren en getogen Alphenaar, momenteel woonachtig in Bodegraven, publiceerde vóór zijn stadsdichterschap voornamelijk op Alphens.nl. Gedichten schrijven helpt Lars met het uiten van zijn gevoel. Zijn poëzie is daarmee een soort dagboekfunctie voor zijn gevoelsleven. Ook de natuur speelt een prominente rol in zijn poëzie. Zijn literaire helden? Marieke Lucas Rijneveld en Lieke Marsman.

Yasmin Geradts
In een zinderende finale waarin ze het opnam tegen finalist Joshua Buijnink, werd Yasmin verkozen tot nieuwe stadsdichter van Lelystad en volgt daarmee Thomas Gerla op. Met haar winnende gedicht Kantlijn (over de Lelystadse kust) gaf zij vorm aan het thema ‘typisch Lelystad’. Yasmin is lid van de Lelystadse schrijversvereniging Scribouillard en haar gedichten zijn onder meer te lezen op haar website Softijsdiscodipmetzand.com. Haar missie als stadsdichter is Lelystad een stem en een spiegel geven, door middel van de poëzie.

Mustafa Stitou hoofdgast tijdens Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad

Hoofdgast is de succesvolle dichter Mustafa Stitou, oud-Lelystedeling. Foto: Aangeleverde foto

Zaterdag 2 september wordt in Lelystad de Nationale Stadsdichtersdag gehouden. De jaarlijkse samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters beleeft dan zijn achttiende editie. Vorig jaar heeft het bestuur de bestaande traditie nieuw leven ingeblazen met een bredere opzet van het programma. Hoofdgast van deze editie is oud-Lelystedeling Mustafa Stitou. Nieuw is ook de feestelijke afsluiting met een voor iedereen toegankelijk Stadsdichtersbal in Corneel.

De organisatie wil van de Nationale Stadsdichtersdag een jaarlijks poëtisch hoogtepunt in ons land maken. Hierbij komen vertrouwde elementen aan bod, zoals onderlinge ontmoeting van (oud)stadsdichters, kennisuitwisseling en de altijd geanimeerde voordrachten van deelnemende dichters op gastlocaties in de stad.

De ontvangst met inhoudelijke bijeenkomst in het Stadhuis was vorig jaar een succes en krijgt dit keer een vervolg. De wethouder van onder meer cultuur Sjaak Kruis zal de deelnemers namens het gemeentebestuur ontvangen. Verder is er een voordracht van de succesvolle dichter Mustafa Stitou. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen en nominaties. Ook belangstellenden zijn om 11.15 uur welkom bij deze voordracht in het Stadhuis.

Dichters waaien uit over stad
In de middag waaieren de dichters uit over verschillende gastlocaties in de stad. Daar houden ze voordrachten en vertellen ze over hun poëtisch werk. Publiek is van harte welkom op een aantal locaties in het stadshart: Café De Lantaarn op het horecapleintje, FlevoMeerbibliotheek en De Groene Sluis op bedrijventerrein Noordersluis.

Lelystad Poëziestad
De Nationale Stadsdichtersdag past in de ambitie om Lelystad verder te doen uitgroeien tot poëziestad. Hiervoor wordt onder meer samengewerkt met het landelijk bekende festival Sunsation, dat jaarlijks in Lelystad plaatsvindt in het Observatorium Robert Morris. “Op deze manier geven we Lelystad een bijzondere uitstraling. De stadsdichters vertellen het verhaal van Lelystad verder door in den lande en dat werkt positief” aldus voorzitter Thomas Gerla.

Stadsdichtersbal in Corneel
Nieuw in het programma is het Stadsdichtersbal in Corneel. Tijdens het bal zijn er optredens van de veelzijdige band BRUUT! met genre-overstijgende muziek, de Vinyl Junkies en het Lelystadse duo Malou & Eerke. Er is uiteraard ook een dichterspodium. Vanaf 20.00 uur is iedereen hier welkom! Dus ook niet deelnemers aan de Stadsdichtersdag. Kaarten zijn verkrijgbaar via corneel.nl/agenda.

Bron: Flevopost, 13 augustus 2023, 19:00 • Lelystad

Tientallen stadsdichters op jaarlijks bezoek in Lelystad

Schrijver/dichter Rodaan Al Galidi geeft een voordracht in het stadhuis. Foto: De Nationale Stadsdichtersdag

Tientallen stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen bezochten zaterdag Lelystad tijdens de Nationale Stadsdichtersdag. De jaarlijkse samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters werd dit jaar voor de zeventiende keer gehouden in de provinciehoofdstad van Flevoland.

Wethouder Kunst & Cultuur Sjaak Kruis ontving de stadsdichters in het Stadhuis. Hier werd schrijver/dichter Rodaan Al Galidi geïnterviewd en hield hij ook een voordracht.

Poëziestad
‘Ik ben er trots op dat dit unieke evenement in Lelystad gehouden wordt’, zei wethouder Sjaak Kruis in zijn openingswoord. ‘Dit maakt Lelystad tot een echte Poëziestad die niet alleen inwoners uit Lelystad, maar ook bezoekers van ver buiten Lelystad trekt’.

In de middag bezochten de stadsdichters diverse gastlocaties in de stad om voordrachten te houden. Er werd voorgedragen op gastlocaties bij mensen thuis, maar ook op publiek toegankelijke plaatsen als café De Lantaarn op het horecapleintje en bij de Lelystadse Boer tijdens het Oogstfeest. De Stadsdichtersdag werd afgesloten met een onderlinge ontmoeting in De Kubus en een avondconcert van zanger/gitarist Jeroen Kant.

In de middag bezochten de stadsdichters diverse gastlocaties in de stad om  voordrachten te houden. Er werd voorgedragen op gastlocaties bij mensen thuis, maar ook op publiek toegankelijke plaatsen als café De Lantaarn op het horecapleintje en bij de Lelystadse Boer tijdens het Oogstfeest. De Stadsdichtersdag werd afgesloten met een onderlinge ontmoeting in De Kubus en een avondconcert van zanger/gitarist Jeroen Kant.

Stadsdichters op het Oogstfeest van De Lelystadse Boer. Foto: De Nationale Stadsdichtersdag

Het bestuur van de Nationale Stadsdichtersdag kijkt met tevredenheid terug op de bijeenkomst. “Uit de reacties van de deelnemers konden we opmaken, dat ze het fijn vonden om elkaar weer te ontmoeten en kennis te maken met Lelystad. Voor veel stadsdichters was het een eerste en verrassende kennismaking met de stad. Die positieve ervaring nemen ze ook mee naar huis en dat is goed voor het imago van Lelystad”, aldus voorzitter Thomas Gerla.

Het bestuur van de Nationale Stadsdichtersdag kijkt met tevredenheid terug op de bijeenkomst. ‘Uit de reacties van de deelnemers konden we opmaken, dat ze het fijn vonden om elkaar weer te ontmoeten en kennis te maken met Lelystad. Voor veel stadsdichters was het een eerste en verrassende kennismaking met de stad. Die positieve ervaring nemen ze ook mee naar huis en dat is goed voor het imago van Lelystad’, aldus voorzitter Thomas Gerla.

De Nationale Stadsdichtersdag werd mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Lelystad en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bron: FlevoPost, 5 september 2022, 08:42 • Lelystad

Nationale Stadsdichtersdag weer in volle omvang in Lelystad

Het bestuur van de Nationale Stadsdichtersdag, met van links naar rechts Thom Ummels, Annette Sieger, Joshua Buijnink, Mick van Leeuwen en Thomas Gerla. Foto: De Nationale Stadsdichterdag

In Lelystad wordt zaterdag 3 september de Nationale Stadsdichtersdag gehouden. De jaarlijkse samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters beleeft dan zijn zeventiende editie.

Vorig jaar heeft het nieuwe bestuur na het overlijden van oprichter en organisator Gerard Beense een doorstart gemaakt. Vanwege de geldende Covidmaatregelen was dat nog in een bescheiden opzet via een streaming-programma vanuit Corneel. Deze zeventiende editie wordt er echter weer een in volle omvang met een vernieuwende opzet.

Jaarlijks poëtisch hoogtepunt
Het bestuur onder leiding van stadsdichter Thomas Gerla wil van de Nationale Stadsdichtersdag een jaarlijks poëtisch hoogtepunt maken. Hierbij komen vertrouwde elementen aan bod, zoals onderlinge ontmoeting van stadsdichters, kennisuitwisseling en de altijd succesvolle voordrachten van deelnemende dichters op gastlocaties in de stad.

Nieuw element in het programma is een ontvangst met inhoudelijke bijeenkomst in het Stadhuis. De wethouder van onder meer cultuur Sjaak Kruis zal de deelnemers namens het gemeentebestuur ontvangen. Verder is er een gesprek met de uit Irak afkomstige schrijver/dichter Rodaan Al Galidi. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen en nominaties. Galidi zal ook een voordracht houden.

Lelystad Poëziestad
De Nationale Stadsdichtersdag past in de ambitie om Lelystad verder te doen uitgroeien tot Poëziestad. Hiervoor wordt onder meer samengewerkt met het landelijk bekende festival Sunsation, dat jaarlijks plaatsvindt in het Observatorium Robert Morris. ‘Poëzie werkt op die manier niet alleen verbindend, maar is ook goed voor de uitstraling van Lelystad in den lande,’ aldus voorzitter Thomas Gerla.

Het avondprogramma van de Nationale Stadsdichtersdag wordt gehouden in De Kubus. Hier is er ook livemuziek te horen van zanger, gitarist en liedjessmid Jeroen Kant. Zijn repertoire varieert van kleinkunst tot stomende blues en rock. Vanaf 20.00 uur is iedereen hier welkom, dus ook niet-deelnemers aan de Stadsdichtersdag. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van poppodium Corneel.

Bijdragen
De Nationale Stadsdichtersdag wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Lelystad en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Meer informatie staat op de website van de Nationale Stadsdichterdag.

Bron: FlevoPost, 28 augustus 2022, 12:27 • Lelystad

Nationale Stadsdichtersdag maakt geslaagde doorstart via livestream

Presentator Thomas Gerla in gesprek met wethouder Madelon van Noort. Foto: Fotostudio Wierd

Lelystad – De Nationale Stadsdichtersdag kreeg afgelopen zaterdag een geslaagde doorstart via een livestream vanuit het Lelystadse poppodium Corneel.

In verband met de coronamaatregelen was dit jaar voor een andere aanpak gekozen. Er was geen grote samenkomst van stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen. Stadsdichters, maar ook alle andere belangstellenden konden het evenement online volgen.

Presentator Thomas Gerla, de nieuwe stadsdichter van Lelystad, opende het programma met een gesprek met de wethouder voor cultuur van Lelystad Madelon van Noort. Zij onderstreepte het belang van de Stadsdichtersdag voor Lelystad en droeg een passend gedicht voor.

Live voordrachten van drie stadsdichters
Drie stadsdichters waren te gast met live voordrachten. Henriëtte Hofman, de kersverse stadsdichter van Nijkerk, Marcel Vaandrager, dorpsdichter van de vijf dorpen van Werkendam, en Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam.

Verder was er een terugblik op vorige edities en een imponerend eerbetoon aan Gerard Beense als de geestelijk vader van de Stadsdichtersdag.

Aandacht voor Sunsation
Ook was er aandacht voor festival Sunsation , het oudste culturele evenement van Flevoland, dat 17 en 18 september plaatsvindt in het Observatorium Robert Morris bij Lelystad. Organisator Thom Ummels gaf een korte beschouwing over het bijzondere festival.

De livemuziek werd verzorgd door Roskop, dé Nederlandstalige folkpopband uit Leiden. Als huisband zorgden zij voor een passende sfeer in poppodium.

Volgend jaar
Het nieuwe bestuur van de stichting Poëtikos heeft als organisator van de Nationale Stadsdichtersdag al plannen voor volgend jaar. Dan kunnen stadsdichters van heinde en verre hopelijk weer in Lelystad ontvangen worden op zaterdag 3 september. De voordrachten thuis bij inwoners van Lelystad zullen dan in elk geval deel blijven uitmaken van het programma.

Bron: FlevoPost, 6 september 2021, 14:02 • Regio

De livestream van De Nationale Stadsdichtersdag 2021

De Nationale Stadsdichtersdag 2021 gaat door!

En wel op zaterdag 4 september 2021 om 15.30 uur. Via livestreaming met beeld en geluid vanuit poppodium Corneel te Lelystad, wordt een veelzijdig programma aangeboden waarin het stadsgedicht en de stadsdichter centraal staat. Tijdens de uitzending zullen een drietal officieel benoemde stadsdichters uit verschillende Nederlandse steden voordragen uit eigen werk en natuurlijk mag ook onze kersvers benoemde, Lelystadse stadsdichter Thomas Gerla niet ontbreken.

Het geheel wordt omlijst door livemuziek van de zeskoppige band Roskop. Met zang, piano, accordeon en een keur aan instrumenten brengen zij zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes ten gehoor. Verder zijn er interviews en blikken we terug op voorgaande edities van De Nationale Stadsdichtersdag.

De Nationale Stadsdichtersdag, dit jaar online, maar we hopen volgend jaar iedereen weer in levenden lijve te ontmoeten.

Gershwin Bonnevacia
Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam
Henriëtte Hofman, stadsdichter van Nijkerk
Marcel Vaandrager, dorpsdichter van Werkendam en omstreken
Roskop: Mirjam Ouwehand, zang, gitaar; Rene Kastelein, zang, trombone; Peter van Dijk, toetsen, accordeon; Ronald van der Sluis, (contra-)bas; Remy Meijer, percussie; Montri van Galen, drums.