Stadsdichtersdag 2023

Mustafa Stitou hoofdgast tijdens Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad

Hoofdgast is de succesvolle dichter Mustafa Stitou, oud-Lelystedeling. Aangeleverde foto

Zaterdag 2 september wordt in Lelystad de Nationale Stadsdichtersdag gehouden. De jaarlijkse samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters beleeft dan zijn achttiende editie. Vorig jaar heeft het bestuur de bestaande traditie nieuw leven ingeblazen met een bredere opzet van het programma. Hoofdgast van deze editie is oud-Lelystedeling Mustafa Stitou. Nieuw is ook de feestelijke afsluiting met een voor iedereen toegankelijk Stadsdichtersbal in Corneel.

De organisatie wil van de Nationale Stadsdichtersdag een jaarlijks poëtisch hoogtepunt in ons land maken. Hierbij komen vertrouwde elementen aan bod, zoals onderlinge ontmoeting van (oud)stadsdichters, kennisuitwisseling en de altijd geanimeerde voordrachten van deelnemende dichters op gastlocaties in de stad.

De ontvangst met inhoudelijke bijeenkomst in het Stadhuis was vorig jaar een succes en krijgt dit keer een vervolg. De wethouder van onder meer cultuur Sjaak Kruis zal de deelnemers namens het gemeentebestuur ontvangen. Verder is er een voordracht van de succesvolle dichter Mustafa Stitou. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen en nominaties. Ook belangstellenden zijn om 11.15 uur welkom bij deze voordracht in het Stadhuis.

Dichters waaien uit over stad
In de middag waaieren de dichters uit over verschillende gastlocaties in de stad. Daar houden ze voordrachten en vertellen ze over hun poëtisch werk. Publiek is van harte welkom op een aantal locaties in het stadshart: Café De Lantaarn op het horecapleintje, FlevoMeerbibliotheek en De Groene Sluis op bedrijventerrein Noordersluis.

Lelystad Poëziestad
De Nationale Stadsdichtersdag past in de ambitie om Lelystad verder te doen uitgroeien tot poëziestad. Hiervoor wordt onder meer samengewerkt met het landelijk bekende festival Sunsation, dat jaarlijks in Lelystad plaatsvindt in het Observatorium Robert Morris. “Op deze manier geven we Lelystad een bijzondere uitstraling. De stadsdichters vertellen het verhaal van Lelystad verder door in den lande en dat werkt positief” aldus voorzitter Thomas Gerla.

Stadsdichtersbal in Corneel
Nieuw in het programma is het Stadsdichtersbal in Corneel. Tijdens het bal zijn er optredens van de veelzijdige band BRUUT! met genre-overstijgende muziek, de Vinyl Junkies en het Lelystadse duo Malou & Eerke. Er is uiteraard ook een dichterspodium. Vanaf 20.00 uur is iedereen hier welkom! Dus ook niet deelnemers aan de Stadsdichtersdag. Kaarten zijn verkrijgbaar via corneel.nl/agenda.

Bron: Flevopost, 13 augustus 2023, 19:00 • Lelystad

Stadsdichters van heinde en verre op bezoek in Lelystad

De stadsdichters in het Stadhuis. Foto: Fotostudio Wierd

Tientallen stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen bezochten zaterdag Lelystad tijdens de Nationale Stadsdichtersdag. De jaarlijkse samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters werd dit jaar voor de achttiende keer gehouden in de provinciehoofdstad van Flevoland.

Wethouder Kunst & Cultuur Sjaak Kruis ontving de stadsdichters in het Stadhuis. Hier werd gelauwerd dichter en oud-inwoner van Lelystad Mustafa Stitou geïnterviewd en hield hij een voordracht.

Wethouder Sjaak Kruis in zijn openingswoord: ‘Ik ben er trots op dat dit unieke evenement in Lelystad wordt gehouden en het past ook bij Lelystad als poëziestad. Poëzie en cultuur zijn breed aanwezig in onze samenleving. Soms meer dan mensen het zelf beseffen’.

In de middag bezochten de stadsdichters diverse gastlocaties in de stad om voordrachten te houden. Er werd voorgedragen op gastlocaties bij mensen thuis, maar ook op publiek toegankelijke plaatsen als café De Lantaarn op het horecapleintje en bij De Groene Sluis. De Stadsdichtersdag werd afgesloten met een onderlinge ontmoeting in poppodium Corneel. Hier werd ’s avonds ook het Stadsdichtersbal gehouden met muziek, dans en uiteraard aandacht voor poëzie.

Stadsdichtersbundel
Dit jaar werd na een aantal jaren van onderbreking weer de Stadsdichtersbundel gepresenteerd. De fraai ogende bundel bevat gedichten van (oud) stadsdichters en is uitgebracht door uitgeverij Vaandrager.

Het bestuur van de Nationale Stadsdichtersdag kijkt met tevredenheid terug op de bijeenkomst. ‘De stadsdichters vinden het fijn en nuttig om elkaar weer te ontmoeten en nader kennis te maken met Lelystad. Ze kijken al weer uit naar volgend jaar’, aldus voorzitter Thomas Gerla.

De Nationale Stadsdichtersdag werd mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Lelystad en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Volgend jaar wordt de Nationale Stadsdichtersdag weer in Lelystad gehouden op zaterdag 7 september.

Bron: FlevoPost, 4 september 2023, 11:09 • Lelystad

Dichter bij een dichter

De Nationale Stadsdichtersdag 2023 presenteert vol trots de eerste editie van het Stadsdichtersbal op zaterdag  2 september om 20:00 uur in poppodium Corneel. Naast de eigentijdse superjazz van BRUUT!, singer-songwriter Malou met haar band Verwoordenaar en de Vinyl Junkies, kun je je verheugen op het dichterspodium Dichter bij een dichter, waar je in een intieme huiskamersetting kennis kunt maken met drie getalenteerde, doch zeer uiteenlopende dichters.

Jankobus Seunnenga
Op aanraden van dichter des Vaderlands Tsead Bruinja werd Jankobus in 2019 benoemd tot Streekdichter van de gemeente Noardeast-Fryslân. Naast poëet en droogkloot is hij een Friese oerpunker die in 2012 het Dreents Liedtiesfestival won en bekendheid verwierf met de band Kobus gaat naar Appelscha én het ADHD-country-’n-folkduo Pigmeat. Als dichter en singer-songwriter won Jankobus in 2022 de Ina Dammanprijs voor zijn vertolking van de gedichten van Simon Vestdijk. Het Friesch Dagblad typeert hem in zijn performance als onnavolgbaar stuiterend tussen ernst en luim.

Lars Ferweda
In 2022 werd Lars verkozen tot stadsdichter van Alphen aan den Rijn en nam daarmee het stokje over van Lisa Veldkamp. Dit jaar volgde hij oud-stadsdichter Kaj Elhorst op als voorzitter van stichting Alphen Taal. De geboren en getogen Alphenaar, momenteel woonachtig in Bodegraven, publiceerde vóór zijn stadsdichterschap voornamelijk op Alphens.nl. Gedichten schrijven helpt Lars met het uiten van zijn gevoel. Zijn poëzie is daarmee een soort dagboekfunctie voor zijn gevoelsleven. Ook de natuur speelt een prominente rol in zijn poëzie. Zijn literaire helden? Marieke Lucas Rijneveld en Lieke Marsman.

Yasmin Geradts
In een zinderende finale waarin ze het opnam tegen finalist Joshua Buijnink, werd Yasmin verkozen tot nieuwe stadsdichter van Lelystad en volgt daarmee Thomas Gerla op. Met haar winnende gedicht Kantlijn (over de Lelystadse kust) gaf zij vorm aan het thema ‘typisch Lelystad’. Yasmin is lid van de Lelystadse schrijversvereniging Scribouillard en haar gedichten zijn onder meer te lezen op haar website Softijsdiscodipmetzand.com. Haar missie als stadsdichter is Lelystad een stem en een spiegel geven, door middel van de poëzie.